Skip to main content

CENTRALE VALLEI

 In de centrale vallei woont bijna 70% van de bevolking van Costa Rica. De vier grootste steden van het land bevinden zich hier.

San Jose

  

Sinds 1823 de hoofdstad van Costa Rica ten koste van Cartago. Met de omgeving telt de stad meer dan 1 miljoen inwoners. Het drukke verkeer wringt zich door de in een schaakbordpatroon aangelegde straten. De stad ligt op een hoogte van 1150 meter en verzekert de stad van een aangenaam klimaat. De stad telt vele musea en in het centrum vindt u het nationaal theater. Het is een echte Latijnsamerikaanse stad, Rommelig en druk. Enkele bezienswaardigheden zijn het goud museum, of pre-colombiaans museum, wat zich bevindt onder het Plaza de La Cultura, naast het nationaal theater. Het nationaal museum bevindt zich iets ten oosten. Dit museum is gevestigd in de oude kazerne van de stad. Verder zijn er o.a. nog het Jademuseum en het kindermuseum. Het laatste is een interactief museum gevestigd in een oude gevangenis. De overdekte markt, de mercado central, is ook een bezoek waard. Pas wel op uw spullen, zakkenrollers zijn hier erg actief.   

Heredia

  

Heredia ligt zo´n 11 km ten noordwesten van San Jose. De stad is gesticht in 1706 door de spanjaarden en is dus ouder dan San Jose en Alajuela. Het is een stad met een eigen karakter. Dit heeft vooral te maken met de op een na grootste universiteit van het land die de stad herbergt, de studenten zorgen voor een ontspannen sfeer.  Het stadsbestuur is ondergebracht in El Fortin (zie foto) een architectonisch eigenaardig gebouwd fort wat zich bevindt aan het centrale park.  De stad is omgeven door koffieplantages. Net buiten de stad kunt u Café Britt bezoeken, een plantage en koffiefabriek. Door acteurs wordt een voorstelling over koffie gegeven. Tevens kunt u hier ook verschillende koffiesoorten proeven.  

Alajuela 

  

Deze provinciehoofdstad werd in 1782. Vanwege het continue klimaat wordt Alajuela ook wel de eeuwige lentestad genoemd. Hier is ook de held geboren die de onafhankelijkheid van Costa Rica symboliseert. Het vliegveld en een park zijn naar hem genoemd. Het museum Juan Santamaria is gewijd aan de veldslag van1856, toen Juan Santamaria, een soldaat uit Alajuela, de schuilplaats van de manschappen van William Walker in brand stak.  Haast is hier een onbekend woord. Vanwege de slechts 19 km afstand tot San Jose, heeft de stad nooit een belangrijke rol gespeeld. Het hart van de stad is het centrale park met mangobomen. Aan de westkant van het park staat het gebouw waar in 1824 het eerste parlement bijeen kwam. Aan de oostkant verheft zich een witte kathedraal, gebouwd rond 1900 en aan de noordkant het Museum Juan Santamaria.

Cartago

  

De oudste stad van het land, gesticht in 1563 door de Spanjaarden. Het was de hoofdstad van Costa Rica tot 1823, toen het land onafhankelijk werd en San Jose de hoofdstad. De stad is zwaar beproeft en verwoest door zes aardbevingen en een aantal uitbarstingen van de vulkaan Irazu. Steeds werd de stad weer opgebouwd. Maar er is weinig meer te zien uit de koloniale tijd. Cartago ligt 22 kilometer ten oosten van San Jose. De dakloze gewelven van La Parroquia herinneren nog aan de vroegere glorie van Cartago. De oorspronkelijke kerk uit 1575 raakte bij de aardbeving van 1841 zwaar beschadigd en in 1919 volgde weer een beving, waarbij alleen de muren zijn blijven staan. Binnen deze muren heeft men een mooi kerkhof aangelegd. Ten zuiden van het centrale park staan nog een aantal fraaie houten huizen. Iets meer naar het oosten staat de in 1926 in neobyzatijnse stijl gebouwde basiliek. De Basilica de Nuestra Señora de los Angeles. De basiliek is gewijd aan Maria, de beschermheilige van Costa Rica. De basiliek is vooral bekend om het beeld van "La Negrita". Onder de kerk is een speciale ruimte gebouwd waar dit beeld is opgesteld. Op bijna elk tijdstip van de dag kunt u pelgrims op hun kniëen door de kerk zien kruipen. Elk jaar op 2 augustus wordt het feest gevierd van La Virgen de Los Angeles. Vanwege de processie komen tienduizenden mensen uit het hele land naar de basiliek. Velen zijn weken te voet onderweg.